Beheerderscollectief Waddenzee bezoekt Lauwersmeergebied
Voor het eerst sinds lange tijd was het weer mogelijk om met het hele Beheerderscollectief Waddenzee (BCW) fysiek samen te komen. Op 30 augustus ontmoetten de BCW-leden elkaar in het Lauwersmeergebied. Aan de hand van verschillende casussen gingen zij in gesprek over kansen die er in het gebied zijn om de Waddenzee robuuster te maken en over hoe om te gaan met de verschillende belangen in en rond de Waddenzee. Ook werd gesproken over de vraag hoe het BCW door gezamenlijk op te trekken een rol kan spelen om de benodigde stappen te zetten.
Start bijeenkomst in Lauwersoog
De bijeenkomst begon met een lunch in Waddenpaviljoen Noorman, in Lauwersoog. Deze locatie ligt naast het broedponton dat in april is geplaatst. Verschillende BCW-leden deelden na de lunch relevantie actualiteiten met elkaar. Janneke Ottens van Staatsbosbeheer gaf een presentatie over het Lauwersmeergebied. De Lauwerszee was tot 1969 een grootschalige estuariene overgang, die water afvoerde van Drenthe, Groningen en Friesland. In 1969 werd het omgevormd tot het Lauwersmeer, waarbij de oorspronkelijke morfologie en sedimentverdeling grotendeels werd “bevroren” en het gebied ontziltte.
De zoektocht van Vierhuizergat
Bij het Vierhuizergat wordt gezocht naar mogelijkheden om de overgang tussen het vasteland en de Waddenzee geleidelijker te maken, onderdeel van de PAGW (Programmatische Aanpak Grote Wateren). Dit kan in de vorm van uitbreiding van het kwelderareaal voor de dijk en een vispassage door de dijk ter hoogte van de al aanwezige brakke plas. Deze versterking van natuurwaarden zijn echter niet te verenigen met de huidige militaire functies van het gebied. De BCW-leden discussieerden op deze plek onder meer over functievermenging en een integrale visie voor het Lauwersmeergebied, samen met Matthijs Buurman (Provincie Groningen) en Silvia Mosterd (Waterschap Noordzijlvest).
Wandeling door het Lauwersmeergebied
Boswachter Jaap Kloosterhuis en Albert Oost van Staatsbosbeheer namen de BCW-leden mee voor een wandeling door het Lauwersmeergebied. Daar lieten zij onder meer planten zien die onderdeel zijn van het grootste duinvalleivegetatie-gebied van Nederland, dat zich hier heeft ontwikkeld. De BCW-leden gingen tijdens de wandeling onder meer in gesprek over estuariene overgangen. We sloten de dag uiteindelijk weer af in Lauwersoog.