Regisseur van daadkracht
In onze vorige nieuwsbrief beloofden we het al: in 2024 gaan we nog harder werken aan samenwerken. Samenwerken, omdat de Waddenzee het nodig heeft. In deze nieuwsbrief kom je dan ook veel samenwerkers tegen.
Tussentijdse Maatregelen
Zo hebben Mirjam Bakker en Maarten Nijenhuis samen een belangrijke rol bij de Tussentijdse Maatregelen. Ze vertellen waarom die zo essentieel zijn. Ik word er blij van als ik zie wat een prachtige projecten en verbeterslagen ze samen met anderen van de grond trekken. Soms letterlijk van de grond. Zoals de drone die binnenkort bij wijze van pilot de lucht in gaat om vogelkolonies te monitoren op verschijnselen van vogelgriep. Fantastisch dat de financiering daarvoor rond is.
Spoor 2
Een ander samenwerkend duo dat in deze nieuwsbrief aan het woord komt: Dagmar Heidinga en Paul Rutten. Naast de dringende zaken die we met Tussentijdse Maatregelen nu al bij de kop kunnen pakken, is er ook een massa werk te verzetten om te komen tot effectief en werelderfgoedwaardig beheer in de toekomst. Werelderfgoedwaardig, dat reikt verder dan Natura 2000. Hierin weerklinken grote ambities. De contouren worden zichtbaar: een holistische kijk op het Waddengebied als compleet systeem, waarin het beheer van natuur en water in optimale samenhang en samenwerking plaatsvindt. Dagmar en Paul vertellen hoe ze, in samenspraak met alle beheerders en een handvol collega’s, daar de basis voor leggen met Spoor 2.
Beheerdersdag
Over beheerders gesproken, ze waren bijna allemaal vertegenwoordigd op de meest recente beheerdersdag op Terschelling. Geweldig om zoveel Waddenprofessionals bij elkaar te zien, wat een goede energie leverde dat op. Benieuwd hoe de dag eruitzag? Henri Geerards van Rijkswaterstaat Noord-Nederland maakte een aftermovie, de link vind je verderop in deze nieuwsbrief.
Ambities
Ik had het al even over ambities. Zelf heb ik er ook een paar, ingegeven door de evaluatie van de Beheerautoriteit. Bijvoorbeeld om beheer en beleid dichter bij elkaar te brengen, met daadkrachtiger opdrachtgever- en opdrachtnemerschap. Dat moeten we echt beter invullen met elkaar, zeker nu we steeds dichter op de concrete inhoud komen. Als Beheerautoriteit gaan we steviger optreden in onze signalerende functie richting beleidsmakers, om duidelijk te maken waar de beheerpraktijk behoefte aan heeft, welke keuzes er te maken zijn en wat de bijbehorende consequenties zijn. Omgekeerd wil ik beheerders meer meenemen in wat er speelt op beleidsniveau. Welke afwegingen er worden gemaakt, wat er in de pijplijn zit. Die samenhang en samenwerking is essentieel, want zonder integraal beleid is er geen integraal beheer.
Heel graag wil ik opdrachtgevers en beheerders met enige regelmaat letterlijk bij elkaar aan tafel brengen, zodat beleid en beheer elkaar in een veel eerder stadium kunnen raken en daardoor versterken. De Beheerautoriteit Waddenzee inzetten als regisseur van daadkracht, dat is mijn ambitie voor dit jaar.
Marre Walter
Directeur Beheerautoriteit Waddenzee