Dagje mee met de Waddenunit
Tegenwoordig brengen de medewerkers van de Beheerautoriteit hun werkdagen meestal thuis achter een scherm door, net als zoveel anderen. Vorige week hadden collega's Maarten Nijenhuis en Marjolein Blüm echter geluk. Ze voeren een dagje mee met de Waddenunit en bekeken het werk van deze beheerder van de Waddenzee van dichtbij.
De Waddenunit is dagelijks op de Waddenzee te vinden met vier schepen. Deze beheerder is onderdeel van het ministerie van LNV en voert verschillende natuur- en visserijtaken uit. Teamleider Geert Hoogerduijn vertegenwoordigt de Waddenunit in het Beheerderscollectief Waddenzee.
Toezicht en handhaving
Maarten en Marjolein vaarden mee op de MS Asterias, een van de vier schepen waar de Waddenunit gebruik van maakt. Dit schip ligt in de haven van Harlingen en vaart iedere doordeweekse dag uit. Naast de bemanning van de Waddenunit vaart er altijd iemand van Rijkswaterstaat mee, waar de Waddenunit het schip mee deelt. Een mooi voorbeeld van een samenwerking tussen twee verschillende beheerders van de Waddenzee.
Toezicht houden en handhaven is een belangrijke taak van de Waddenunit. De bemanning doet dit onder meer met behulp van digitale schermen die laten zien of er geen schepen varen in gebieden waar dat niet mag. Op onderstaande foto zit Nico Laros aan het roer terwijl hij de schermen in de gaten houdt, teamleider Geert Hoogerduijn staat naast hem.
Wadwachterspost Richel bezoeken
De bemanning van de Waddenunit nam Maarten en Marjolein mee naar de wadwachterspost bij Richel. Dit drijvende wadwachtersponton dient als extra ogen en oren op de deels afgesloten wadplaat. Natuurmonumenten heeft eerder dit jaar de beheertaken rondom de wadwachterspost overgedragen aan Rijkswaterstaat. Rijkswaterstaat werkt hiervoor samen met de Waddenunit en het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ).
Rustplaats voor vogels en zeehonden
De Richel is een zandplaat ten zuidoosten van Vlieland. Het is een rustplaats en broedplek voor verschillende vogelsoorten. Bemanningslid Eelke Sybren Dijkstra doet regelmatig mee aan vogeltellingen om de vogelstand te monitoren. Zeehonden komen in bepaalde delen van het jaar ook graag op de Richel, waar ze hun jongen werpen en zogen. Vanuit de wadwachterspost wordt toezicht gehouden om verstoringen van deze dieren door mensen te voorkomen.
Mossels kweken in de Waddenzee
Mosselkwekers verkrijgen mosselzaad, de grondstof voor de mossel, steeds vaker via mosselzaadinvanginstallaties (MZI's). Een MZI bestaat uit touwen die in het water hangen. Hieraan hechten zich mossellarven, waar weer mosselzaad uit ontstaat. Dit gebeurt ieder jaar rond april en mei, wanneer de watertemperatuur van de Waddenzee stijgt en de mossel gaat 'melken', oftewel zich voortplant. De MZI’s zijn een duurzaam en efficiënt alternatief voor de traditionele zaadvisserij, waarbij het mosselzaad van de bodem wordt opgevist.
De bemanning van de Waddenunit kent de vissers op de Waddenzee goed en neemt regelmatig een kijkje bij de MZI's.
Ondersteunen bij onderzoekstrajecten
De Waddenunit ondersteunt diverse onderzoekstrajecten. Ze brengen onderzoekers van A naar B in de Waddenzee, maar hebben ook apparatuur en faciliteiten aan boord van hun schepen waar onderzoekers gebruik van kunnen maken. Op het MS Asterias is er bijvoorbeeld een apart ingerichte onderzoeksruimte. Op onderstaande foto's zie je hoe de bemanning mossels uit het water vist en weer teruggooit. De mossels op de middelste foto hebben zich vastgeklemd aan plastic. Met het onderzoek naar plastic vervuiling in de Waddenzee, waar de Waddenunit aan meewerkt, valt dus nog veel te winnen.
Er gaat niets boven een dag op de grootse Waddenzee. De waardevolle verhalen van de bemanning van de Waddenunit doen het team van de Beheerautoriteit weer extra beseffen waar we het allemaal voor doen. Veel dank aan hen en aan teamleider Geert Hoogerduijn voor de gastvrijheid!